Kleur & Psyche

Kleur is ontzettend belangrijk en heeft heel veel invloed op de mens en de psyche. We merken dit al, als het voorjaar komt, de kale bomen weer frisgroene knopjes krijgen, de bolletjes die op komen en weer gaan bloeien.

Als je dag grauw is, de lucht grijs, druilige regen of de zon schijnt, de lucht helder blauw, dan beïnvloed dat de mensen. Bij een zonnetje wordt iedereen weer vrolijker en krijg je energie.

Zoals de natuur invloed heeft op de mens heeft kleur ook invloed. Mensen die somber gestemd zijn (depressief of psychisch) zijn over het algemeen de mensen met voorkeur voor donkere kleuren. Mensen die opgeruimd, blij en positief zijn neigen meer naar de gele, oranje en witte tinten kleur.

Tijdens mijn werken met mensen die depressief/psychisch zwaar zaten merkte ik hoe belangrijk kleur is. Bij het starten van een sessie namen zij voornamelijk zwart en sepa kleuren. “Dit is wat ik voel” hoor ik dan zeggen.

Om dat te doorbreken is het belangrijk dat het proces opgebouwd word en dat er kleuren toegevoegd worden. Door donkere kleuren te combineren met de steeds lichter wordende kleuren krijgen ze meer grip op kleur, wat dan ook weer invloed krijgt op negatieve gevoelens.

Zwart, donkerbruin/groen/blauw etc. te combineren met wit, beige, licht groen, licht blauw komt er beweging in de hersenen. Geel, oranje, rood, paars, fris groen en lichtere tinten blauw maken ruimte in de hersenen en hebben ook lichamelijk positieve invloeden. Wanneer iemand altijd zwart of heel donker gekleed gaat, gaat deze persoon automatisch “zwaarder”lopen. Kleed dezelfde persoon zich op dat moment in een frissen, vrolijke gekleurde kledingstukken, dan recht zich de rug vanzelf en voelt die persoon zich stukken helderder en frisser.

 

 

 

 

 

 

Door dezelfde afbeelding in drie verschillende fases te laten schilderen is het zichtbaar wat kleur doet met iemand.

Het schilderij dat de meest donkere kleuren heeft is het minst aantrekkelijk. Door het schilderen krijgt de persoon inzicht in het kijken naar wat hij voelt, hoe hij zich voelt, maar ook wat de omgeving aan hem ziet.

Het tweede schilderij is geschilderd tijdens de therapieperiode. Deze persoon voelde hoe alles in hem veranderde, verwarde, maar ook dat het meer ruimte gaf, meer licht, meer vrijheid. Dit is heel herkenbaar voor deze persoon, maar ook voor de omgeving.

Het derde schilderij is aan het eind van de therapiebehandeling geschilderd. Deze is duidelijk met meer kleur, vrolijker, rustiger en de persoon durfde ook meer te combineren en te proberen. Duidelijk ook voor de omgeving dat deze persoon op deze wijze veel meer openheid uitstraalt waardoor contacten beter gingen lopen en de persoon meer met zichzelf en omgeving in verbinding kwam te staan.

De werking van kleur heeft niet alleen invloed voor jezelf als persoon, maar ook voor je omgeving.

Daarnaast heeft kleur ook invloed op je gezondheid. Mensen die gezond leven en goed in hun vel zitten, lichamelijk en geestelijk zullen niet snel donkere kleuren aantrekken. Kleur zegt ook heel veel over de persoon. Het karakter, de wijze van in het leven staan, manier van leven etc.

Persoonlijk vind ik de kleur zwart niet in de creatieve wereld thuis horen qua schilderen en tekenen. Dit maakt hard, medogeloos. Bij “trauma”verwerking probeer ik de mensen dan ook niet met zwart te laten werken, hetzij voor een lijntje of wat stipjes. Ik neem dan liever donker grijs of donkerblauw in plaats van zwart.